Madfar Tweet...

Instagram

Google-Annoncer:
mandag
apr082013

Paté af nakkefilet - svinekød.

Har sagt det før og siger det gerne igen....

Har sagt det før og siger det gerne igen: Der findes ikke meget pålæg af høj kvaliet, derfor kan vi lave det meste selv. Lav nogle halvstore portioner og frys det ned, så har du altid lækkert pålæg at hive ud af fryseren.
Denne her opskrift er inspireret af Adam Aamann som jo om nogen har genopfundet smørrebrødets værdighed i det 21. århundrede.
Den her er rigtig mormor/morfar agtig, det var ihvertfald dem jeg kom til at tænke på da jeg lavede den. Jeg mindes min mormor, som altid lavede det meste selv fra bunden i hendes i køkken. De havde en kæmpe køkkenhave, en gris der blev fedet op og høns der fes rundt mellem ærterækkerne om sommeren. Det er der jeg henter min inspiration, fra barndommen. Det er det jeg prøver at give videre til mine egne børn. Husk at det mest arvelige du vidergiver til dine børn er kostvaner, så hvorfor ikke give dem nogle gode minder de kan bruge senere i livet hvis de vil.

Alle råvarer er klar.
Nå det var pateen vi kom fra....

Stor portion så der er til fryseren.
Dette skal du bruge:

Metalforme til baging af pateen, eller pateskåle hvis du har.

800 gram nakkefilet - friland eller øko vælg det bedste.
250 gram kalvelever, svinelever kan også bruges.
400 gram svinespæk.
3-4 enebær, knuste.
3-4 laurbærblade + ekstra til pynt.
1 1/2 dl fløde.
1 gulerod i tern.
150-200 gram knoldselleri.
2-3 fed hvidløg.
1 løg.
1 stor håndfuld bredbladet persille.
5 cl. aquavit, jeg brugte linje, men brug den snaps du nu lige har.
2 æg.
150 gram hasselnødder, hele.
6 kviste timian.
20 gram havsalt.
Kværnet peber.

Farsen er færdig og kommet på form, klar til at blive bagt. 160 grader i ca. 70 minutter.

Sådan skal det gøres.
Tag halvdelen af nakke fileten (400 gram) og kog det mørt i ca. 1 1/2 time sammen med løg, 3-4 laurbærblade, knoldselleri, gulerod, lidt slat og et drys peberkorn. Lad det trække i væden til det er kølet en del ned, gerne til dagen efter. Herefter pluker du det i grove stykker.

Lever, 400 gram rå nakkefilet, løg, hvidløg, spæk og persille hakkes groft på en kødhakkemaskine. Farsen skal kryderes med salt, peber, enebær og snaps. Rør det godt sammen, kør det evt. på en røremaskine med den brede krog.
Æggene og flødes røres godt sammen, bland det hele i farsen, sammen med det plukkede kogte kød og hasselnødderne. Lad farsen trækkes på køl natten over.

Pateerne er færdibagte. Lad dem køle af og trække på køl natten over, de smager bare bedst dagen efter.

Kom nu farsen i formene og pynt med timiankviste og laurbærblade. Bages i forvarmet ovn på 160 grader i ca. 70 minutter. Lad pateen trække på køl til næste dag. Det tager lidt tid, men det nemt. HUSK smag tager tid.

Mit bud på et stykke smørrebrød til årets påskefrokost. Paté af nakkfilet - serveret med cornichoner og løgremoulade.

Velbekomme og god fornøjelse.

mandag
dec032012

Gillstegt kotelet af frilandsgris.

Gris er ikke bare gris. Den mest kendte race her til lands er...

Gris er ikke bare gris. Den mest kendte race her til lands er nok DK's største eksportsucces nogensinde (13 mio. om året) nemlig den lyserøde eller blege gris.
I min optik skal en gris komme fra friland, gerne være økologisk - i det hele taget skal den have levet et godt liv, for den ofrer det trodsalt for, at jeg og andre kan få mad på bordet. Men smagen og kødets struktur giver også en skønnere oplevelse.

Når man som jeg er madnørd, så møder/tiltrækker man en masse dejlige mennesker med samme interesse sådan er det. Sidst på sommeren mødte jeg Jørn Søgaard. Vi faldt i snak og allerede hurtigt faldt snakken på mad, fødevarekvalitet og hvor man spiser godt i Aalborg. Han fortalte om det her lille hobbylandbrug han har. Og inden længe forstod jeg, at her var en særlig mand som brænder for frilandskød af meget høj kvalitet. Både grise og ungkvæg.
Jeg blev inviteret til komme en søndag hvor de skulle partere grise. Muligheden for at købe fersk og friskslagtet kød skulle ikke gå min madnæse forbi og det kom jeg ikke til at fortryde.

Slagteren i fuld gang med partering. Der parteres efter behov og ønsker, din gris parteres men du ser på og pakker.

Tag ungerne med, det lærerigt og de synes det er spændende.Vi ankom samme søndag som vi havde mødt hinanden fredag. Vi blev vist rundt på den lille gård med tilstødende mark, hvor man kunne nyde dyrene som gik ude i den friske luft. Grise var der ingen af. De var blevet skudt og slagtet om tirsdagen for at blive parteret denne søndag. Der er et lille hjemmeslagteri med kølerum og Jørn har sågar bygget sit eget rygehus, hvor du kan bestille røgvarer - især han hjemmerøget bacon skulle være noget helt særligt, det må prøves inden længe.
Af Ungkvæg Har de Limousine og blonde, grisene de opdrætter er af racen Duroc. Duroc er vores lyserøde grises fader. Den er en lille brun gris og kendetegnende ved sin særlige fedtmarmorering. Den fåes på toprestauranter og er ikke at finde i supermarkederne, desværre. Jeg havde ikke smagt kødet før, men kan kun sige, at her får du kød i topklasse.

Jeg får ikke penge for at skrive det jeg skriver og jeg har ingen aktier i foretagendet - men jeg ved fra Jørn Søgaard at han ikke gider markedsføre sig - nej det skal være mund til mund metode siger han - men sådan et sted med sådanne mennesker som brænder for høj kvalitet, de fortjener omtale. For det er så lækker det de render og laver derude i Nørholm, at det burde alle unde sig selv at prøve. Det er i min optik vigtigt at støtte op om sådanne steder, for så er de her også imorgen - supermarkederne de skal nok overleve alligevel.
Jeg havde min datter Liva på 9 år med, hun synes det var spændende at se grisene blive parteret og hvordan de så ud inden i. Hun synes ikke det var ulækkert, men sjovt at se hvor feks. flæskestegen sidder henne. Jeg synes børn skal lære hvor maden kommer fra og ikke mindst have respekt for dyrene der giver os maden. Det ikke bare små søde og lyserøde pakker i køledisken.
Vi tog 4 store koteletter med hjem, med skaft naturligvis og som det sig hør og bør og i en tykkelse du ikke finder i nogen anden dagligvarebutik - så vil jeg gerne høre om den. Jeg gir dig en meget simpel opskrift på koteletter her, jeg holder af det simple, hvor råvarerene kommer helt til sin ret.

Tryk på linket og læs meget mere:

Søgaards gårdbutik.
Nørholmsvej 207.
9000 Aalborg.

Nå nu til en meget nem opskrift, men yderst velsmagende. Steg koteletterne på en meget varm grillpande, jeg plejer at tænde panden og lade den stå i 10 minutter. Steg ca. 3-4 minutter på hver side. Lad kotelletterne hvile 5 minutter på et spækbræt, dæk dem med et viskestyke.

Bagt hokaido med olivenolie og sesamfrø:

1 hokaido.
2-4 spsk. god olivenolie.
2 spsk. sesamfrø.
hacsalt og kværnet peber.

Skræl græskaren og skær den i ca 3x3cm tern. Vend  derefter græskar i 2-4 spsk. olivenolie og drys med ca. 2 spsk. sesamfrø. Bages i ovnen i 20-25 minutter ved 200 grader, eller til det er godt mørt.
Server med et drys persille eller basilikum, stænk med god olivenolie og et par dråber citronsaft. Hvor nemt kan det være?

Kotelet af frilandsgris af racen Duroc, det virkelig høj klasse.

Rigtig god fornøjelse og velbekomme.