Madfar Tweet...

Instagram

Google-Annoncer:
søndag
mar172013

Kødsovs af hanekråser og hjerter med 'spaghetti' - kylling.

Der har længe manglet inspiration til lowcarb opskrifter.....

eller populært kaldet stenalderkosten eller palæomad. En som virkelig har begået nogle fabelagtige palæoopskrifter er Thomas Rode Andersen. Læs min seneste opskrift fra hans bog HER - og læs gastromændenes anmeldelse af bogen HER.

Jeg har spist palæo on/off i flere år, jeg tager gerne en tur på nogle uger i denne omgang napper jeg 12 uger 99% palæo, der skal lige være en lille plads til 'smuttere'. Jeg gør det for at få energi og smide et par overflødige fedtdepoter, og ja det virker. Og ja, jeg kommer til at savne mit hjemmebagte brød af fuldkornshvede det næste stykke tid, men sådan må det være.

En opskrift jeg glædet mig meget til er kødsovs med 'spaghetti' fra Thomas' før nævnte bog. Hjerter og kråser er ikke noget jeg har gjort så meget i før (desværre) jeg er nysgerrig og holder meget af at prøve nyt, så glæden er ekstra stor.
Jeg fandt hanekråser og hjerter i Salling Super til omkring 35.- pr pakke. Det må siges at være billigt og der er mad til os 4 til et par dage. Generelt synes jeg det er synd og skam vi ikke spiser mere indmad, det er trodsalt et dyr der har ofret livet for at give mig mad på bordet, derfor føler jeg at alt skal bruges hvad bruges kan.

Grøntsagerne til opskriften kan varieres efter årstid, denne ret kan nemlig sagtens laves om sommeren. Så den stod på et par persillerødder, hvidkål og porrer. Men kunne sagtens have været brugt med spæde sommergrøntsager. Nå nok for nu, videre til opskriften som jeg håber du vil prøve for den er genial og velsmagende. Opskriften er til 2 voksne og 2 børn og der er mad til et par dage.

 Hanekråser og hjerter fra Gråsten i Sdr. Jylland.

Kråser og hjerter er skyllet og tørret og er klar til at komme på hakkemaskine sammen med bacon. Kødet hakkes til fars.

Dette skal du bruge:

Kødsovs:

400 gram hanekråser.
400 gram hanehjerter.
Du kan også bruge fra kylling.
100-150 gram gourmetbacon fra Aalbæk.
125 gram champignoner.
10 gram tørret karljohan svampe, udblødt i 2dl kogende vand.
2 dl hønsefond.
2 ds. hakkede tomater.
3 skalotteløg.
2 laurbærblade.
3 fed hvidløg.
2-3 spsk æbleeddike.
Det hvide fra 1 stor porre.
1/4 knoldselleri.
1 lillehåndfuld bredbladet persille + ekstra til servering.
Frisk timian.

Grøntsager, svampe og urter klar til at komme i hakkeren.Alt er hakket og klar til gryden.Sådan skal du gøre:

Skyl kråser og hjerter grundigt under koldt rindende vand. Tør kødet godt i et rent viskestykke, så det er helt tørt. Alt kød køres på hakkemaskine, stilles til side og herefter køres grøntsagerne og stilles til side. Varm 2 spsk svine eller gåse fedt i en stor gryde og når fedtet er varmt nok kommer du din fars her i. Lad det stege godt igennem, på et tidspunkt afgiver kødet noget væde, lad det koge ind til kødet steger igen, tilsæt evt. mere fedt til stegning. Kom grøntsagerne i og lad kødsovsen simre i 1 time, rør igennem undervejs så det ikke brænder på.
Smag til med æbleeddike, havsalt og kværnet peber. Drys med hakket bredbladet persille.

'Spaghetti':

1/4 knoldselleri.
1/4 hvidkål.
1 stor rød peberfrugt.
1 stor gul peber frugt.
1 stor courgette, fri for det hvide og kerner i midten.
1 stort løg.
1 stor persillerod.

Grøntsagsspaghetti in the making.

Sådan skal du gøre:
Alle grøntsager vaskes og rengøres og skæres i tynde 'spaghetti strimler'. Varm lidt olivenolie i en stor gryde og varm grøntsagerne ved middel varme. Det skal ikke tage farve. Damp grøntsagerne under låg til de er møre ca. 15 minutter.

Kødsovs af hanekråser og hjerter - familiens nye yndlingret.

 Grøntsagsspaghetti, kan varieres i en uendelighed.

Server retten og nyd den, for hold kæft hvor er det intens og lækker smag. Og ungerne elsker den allerede og er noteret som ny favorit. Også genialt at 'skjule' grøntsagerne i kødretten ved at hakke det på maskine først, god idé til forældre der har svært at få deres børn til at spise grøntsager.

Tak til Thomas Rode Andersen for inspiration til opskriften, glæder mig til flere af slagsen.

God fornøjelse og velbekomme.

tirsdag
apr132010

Kyllingespyd med sur sød sauce - kylling.

I en travl hverdag, er det skønt at have retter, der ikke tager mere end max. 30 minutter at lave.

Men en travl hverdag behøver ikke være enbetydende med, ulødige halvfabrikata eller junkfood i en hurtig vending. Jeg er inspireret af Oscar Umahro Cadogan's ny bog 'Mere køkken revolution' en virkelig must have for køkkennørder og andre der vil have lette genveje, til sunde og hurtige opskrifter.

Denne kyllingeret er nem, hurtig at lave og dejlig sund på den gode måde. Og så kan ungerne være med, de kan feks. lave salaten som min datter gjorde i dette tilfælde. Tyndskrællet gulerødder, blandet bladgrønt, rosiner og cherry tomater. Hun skar og snittede alt imens jeg gjorde kyllingen klar, en rigtig hyggelig måde at være sammen på, og ungerne lærer lidt om køkkenet og hvad de skal passe på osv.

Du skal bruge kyllingebryst til denne ret. Køb en hel økologisk kylling og skær bryststykkerne fint af, skær oppe fra brystbenet og følg kanten ned. Klip vinger og lår/overlår af skroget, frys det ned sammen med skroget til suppe til et senere tidspunkt.

Læg nogle træspyd i blød i vand 10-15 minutter så de ikke brænder af i ovnen. Skær herefter kyllingebryst i strimler på den lange side, sæt dem på træspyd, kom havsalt og friskværnet peber på og bag ca. 15 minutter i ovnen ved 180 grader eller til de er møre. Server med salaten og dryp med sur sød sauce.

Det skal du bruge til kyllingespydende:

Små træspyd.
500 gram økologisk kyllingebryst.

Sur sød sauce:

1 dl tamari
2 spsk tomatpure' feks. fra urtekram
2 spsk rørsukker
1/2 dl risedikke
lidt kværnet peber
kan evt tilsættes frisk chilli og ingefær

Kom alle ingredienserne op i en lille kasserolle og bring det i kog, saucen er nok når du fornemmer den karameliserer. Kom saucen på en lille glasflaske og lad den køle lidt af. Lad gæsterne selv dryppe sur sød saucen på kyllingen.

 Kyllingespyd med sur sød sauce og sprød salat.

Tip: server med brune ris til.

God fornøjelse og velbekomme.

MadFar