Madfar Tweet...

Instagram

Google-Annoncer:
onsdag
okt092013

Koldhævet bondebrød - brød.

Koldhævet bondebrød

Denne opskrift er for de øvede. Det er en våd dej, så den er sværere at arbejde med. Men fortvivl ikke, knækker du først koden på dette brød, så vil du ikke have andet.

Dette skal du bruge:

700 gram + 50 gram lunken vand 26grader.
200 gram surdej. opskrift finder du HER.
10 gram økologisk gær.
800 gram stenmalet økologisk hvedemel.
200 gram økologisk groft mel efter eget ønske.
20 gram havsalt.
En god bagespartel i metal
Røremaskine og hævekurv

Sådan gør du:

Dag 1:
 Gør alle ingredienserne klar. Kom 700 gram lunken vand i røreskålen, opløs gæren heri.  Tilsæt melet lidt ad gangen mens maskinen kører, på laveste omdrejninger i ca. 5 minutter, eller til alt melet er blevet vådt.  Lad hvile i 30 minutter. Tilsæt de 50 gram lunken vand og salt og kør på laveste omdrejninger.  Dejen er en meget våd dej, men fortvivl ikke den skal nok samle sig. Lidt efter lidt giver du røremaskinen fuld gas, ælt dejen i ca. 10-15 minutter. Dejen skal samle sig og slippe skålen med ’flop’ flop’ lyd så er den færdig æltet.
Kom dejen i en lufttæt beholder smurt med en smule olivenolie. Stil den i køleskabet til dagen efter. Mindst 12 timer, gerne mere. Jo længere dejen hæver des mere kompleks smag udvikles der i brødet.
Dag 2:
 Hæl dejen ud på et meldrysset bord. Arbejd med at trække dejen ned mod bordet og samle den ind mod midten 1/3 ad gangen. Sørg for at have lidt mel i hænderne. Fold dejen sådan ca. 10-20 gange, stram dejen sammen til en stor kugle, ved at køre hænderne ind under dejen. Den skal være stram og glat i overfladen. Derefter vipper du dejen i hævekurven med bunden opad på dejen. Lad dejen stå og hvile tildækket ved stuetemperatur i 2-3 timer eller til den har hævet til dobbelt størrelse.
Tænd ovnen 1 time før dejen skal ind på 250 grader og kom din bagesten med. Kom en dyb bradepande i bunden.  Når ovnen er klar vippes dejen over på bagestenen. Kom 2-3 dl kold vand i bradepanden så der dannes damp. Bag brødet 15 minutter. Skru ned på 220 grader og tag bradepanden ud. Bag yderligere 15-20 minutter. Tag brødet ud og afkøl på bagerist.

Du får ganske enkelt noget af det bedste brød du har bagt og smagt.

God bagelyst.
Tip: tilsæt evt. opblødte rugkerne.

 

fredag
feb012013

Italiensk Ciabatta - brød.

Jeg holder rigtig meget af dette brød.

Det er lidt anderledes end andre brød da det bages med en gæret fordej. Det giver et saftigt brød med en sprød, tynd skorpe.
Som sandwichbrød, til supperne, dyppet i god olivenolie og havsalt. Og ikke mindst på 2. eller 3. dagen ristet til crouton på salaterne, mulighederne er mange.

Til 3 brød:

Fordejen.
5 dl koldt vand.
10 gram gær.
500 gram hvedemel italiens type 00.
15 gram havsalt.

Brøddejen.
800 gram hvedemel type 00.
5 dl koldt vand.
20 gram havsalt.

Dejen er hævet og klar til at blive bagt. Ca. 20 minutter ved 240-250 grader.

Sådan skal du gøre:

Fordej - du skal opløse gæren i det kolde vand, tilsæt salt, herefter melet. Rør godt rundt og lad dejen stå tildækket med et viskestykke 8-10 timer ved stuetemperatur.

Brøddet - Mel, vand og salt røres ud i fordejen. Den skal have fuld drøn 15-20 minutter på røremaskine. Kom dejen i plastikskål smurt med olivenolie og dæk med film. Lad dejen efterhæve 2 timer ved stuetemperatur.

Ovnen skal bankes op på 240-250 grader med en bagesten i midten. Drys mel på bordet og hæld dejen ud, del den i 3 med en kniv eller bagespartel. Tryk ikke på dejen. Kom brøddet direkte på bagestenen og bag brøddet i ca 20 minutter. Køles af på en bagerist.

Som sandwichbrød, til supperne, dyppet i god olivenolie og havsalt. Og ikke mindst på 2. eller 3. dagen ristet til crouton på salaterne, mulighederne er mange.

Velbekomme og god bagelyst.